Антон Василев, удоволствие е да береш собствените плодове

Антон Василев, удоволствие е да береш собствените плодове

Размер на шрифта
A- A+

ВИЗИТКА

Антон Василев е на 22 години. Роден е в  Търговище, сега живее в село Певец. Завършил е Професионалната гимназия по земеделие - Търговище със специалност техник лозаро-винар, а след това и бакалавър Агроном в ТУ-Варна. Антон Василев  получава подпомагане по директните плащания, Мярка 6.1 (Стартова помощ за млади земеделски производители) на Програма за развитие на селските райони. Сега е собственик на ферма в с.Правец, област Търговище. 

 

Как се насочихте към аграрния сектор? Вие сте млад човек, каква е  вашата бизнес история ?

Още от времето, в което трябваше да си избера гимназия аз знаех, че ще се занимавам със земеделие. Когато навърших 18,  имах късмет, че приемът  за мярка 6.1 "млад фермер" тъкмо предстоеше. Започнах с няколко декара сливи "нансийска мирабела", дворно място със сладка царевица и малка оранжерия за домати. Впоследствие увеличих сливовите насаждения и добавих и лешникови към стопанството ми. Цялото стопанство е биологично. Овощните градини все още не са напълно плодородни, тъй като са млади. Има намерение да инвестирам евентуалната печалба в разширяване на стопанството, най-вероятно като засадя  различна култура трайни насаждения.

 

Кое ви мотивира да продължите?

Въпреки трудностите, свързани със земеделието, то винаги ще съществува. Тази работа дава  сигурност. Можеш да се развиваш в много различни насоки и най-вероятно е невъзможно да пробваш всички. Самата работа ме успокоява  психически, а да береш собствените си плодове е удоволствие.

 

Кои са основните проблеми в сектора, в който работите и имате ли конкретни препоръки и предложения?

Сериозен проблем е липсата на тържища, например за био продукция. В България да намериш пазар за био продукция е доста трудно - повечето изкупвачи не се интересуват био ли е или не (може би защото и повечето потребители не търсят тази продукция). Мисля, че има какво да бъде променено и в  регламентите на някои европрограми, подпомагания и процедури, но не съм експерт .

 

Как  се отразява липсата на достатъчно практически занимания на завършващите специализираните гимназии и университети?

Отразява се осезаемо. Работодателите са наясно с проблема  и затова началните заплати в сектора са доста ниски. Това от своя страна обезсърчава специалистите и те се преориентират в друга насока. Също така, завършващите са неуверени в себе си - и с право, защото само теоретичната подготовка не е достатъчна.

 

Смятате ли, че платформата Фермернет би била полезна на за търсещите и предлагащите работа в тази сфера, би дала възможност те да се срещнат?

Смятам, че платформата ще е доста полезна, понеже ще улесни връзката работодател- кандидат. Мисля също, че ще събере доста хора с общи интереси на едно място и по този начин те ще могат да обменят важна информация - така те ще попълват пропуските в знанията си.

 

Ако трябва да кажете няколко думи на завършващите млади хора, какви биха били те?

Добре е да знаят, че ако не обичат това занимание, няма смисъл да се захващат. Работата тежи, когато  не я харесваш, а земеделието не е леко.